„ O zi la patinoar e ca o zi de munca intr-o destinatie de vacanta – nu e foarte clar cat e munca si cat e distractie”, spune Marius, dupa ce s-a dat jos de la volanul masinii de curatat gheata.
Dupa o ora si jumatate de patinat, suprafata ghetii arata ca o prajitura cu prune de la IKEA, un fel de crumble, o reteta straina de bucataria romaneasca, in care bucati de aluat se frimituresc si se presara deasupra unei prajituri cu fructe. Ei bine, patinarul arata ca un crumble de gheata.
In pauzele de jumatate de ora dintre sesiunile de patinaj, baietii indeparteaza „firimiturile” de zapada formate si lustruiesc gheata. Acum a fost randul lui Marius. Sa curete gheata cat mai profesionist este, cred, parte din planul lui de a-i vedea pe clienti „fericiti, multumiti de treaba pe care noi o facem pentru ei” – idealul lui declarat in ceea ce priveste o zi de munca la Ctroceni on Ice. In general, lumea, cand e multumita, nu zice nici „pas”, deci il putem suspecta pe Marius ca se straduieste, prin profesionalism si dedicatie, sa nu fie deranjat.
„Sunt o persoana comunicativa si inventiva”, replica el, tinand sa inlature o presupunere atat de arbitrara. „Imi place sa lucrez cu oamenii si sa fiu in preajma lor. Fac lucrurile cat pot de bine, fiindca am ambitia aia nebuna, de autodepasire. Si-mi place sa patinez. Nu ca hobby. Imi place sa patinez tot timpul. Am patine mai scumpe decat orice pereche de incaltaminte.”
„Deci, pentru un bun patinator, patinele sunt esentiale.”
„Sunt. Patinele si antrenamentul.”
„Care este lectia cea mai importanta pentru cineva care vrea sa invete sa patienze?”
„Sa invete sa cada.”