Da. Oamenii patinau acum mai bine de trei veacuri si poate si mai bine de-atat. De fapt, ar fi normal sa ne imaginam ca oamenii au patinat inca de cand au incasat prima cazatura pe gheata si spiritul de conservare le-a spus ca ar fi cazul sa inventeze ceva cat de repede, ceva care sa ii scuteasca de coate, genunchi si coccisuri rupte.
Asa au fost inventate patinele. Primele patine, va imaginati, aratau mult diferit de cele de-acum. De fapt, singurul lucru pe care il au in comun este ca alunecau pe gheata, intr-un mod controlat; mai controlat decat obiectele de incaltaminte obisnuite.
Un domn numit Federico Formenti, de la vestita Universitate Oxford, a descoperit cele mai vechi urme ale acestui sport – care la acel moment era doar o forma utila de deplasare – datand in urma cu trei veacuri, in Finlanda. Patinele erau, mai degraba, niste accesorii pentru incaltaminte. Erau mestesugite din os si atasate la sosoni.
Patinele din poza, studiate de dl. Fermenti, sunt un bun exemplu. Acesta explica, acum cativa ani intr-un articol din Discovermagazine.com, cum se foloseau patinele: “Erau unelte folosite pentru deplasare, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa castige timp si sa oboseasca mai putin atunci cand mergeau la vanatoare sau la pescuit. ”
Lamele din os nu taiau gheata, cum se intampla in cazul lamelor din metal, ci doar aluneca pe suprafata lucioasa, fiind, si ele, destul de instabile.
Odata cu inventia lamelor metalice, in 1572, patinatul s-a transformat in patinaj. Olandezii si englezii au fost cei care au perfectionat patinele si au popularizat activitatea in randul tuturor claselor sociale.