Patinoar AFI – Cotroceni On Ice

Gheata artificiala este o inventie primita cu buzunarele deschise de locuitorii din anumite colturi ale lumii, acele colturi dezvoltate economic, dar in care nu ninge niciodata.  Sa luam, spre exemplu, coasta californiana unde un numar considerabil de hoteluri – chiar si vase de croaziera! – au amenajat pentru clientii lor patinoare cu gheata sintetica.

Materialul alunecos care arata si se comporta ca gheata naturala este produs in laborator prin niste procese de intensa presiune, despre care oricum nu am intelege prea multe, chiar daca am avea detalii; de aceea nici producatorii nu au insistat pe explicatii inutile. Ce ne este de folos sa stim, insa, este ca produsul obtinut este identic cu gheata naturala. Rezulta o suprafata lucioasa, alba, rezistenta la temperaturi ridicate si la patinaj de performanta. Ea raspunde din punct de vedere mecanic la fel ca gheata naturala la piruete, frane, etc. Probabil singura diferenta notabila este temperatura – gheata artificiala nu este rece.

Pentru a se mentine alunecoasa, gheata naturala este acoperita in permanenta de un strat foarte subtire de apa. Cea artificiala este imbibata, in timpul procesului de productie, cu niste substante care se elibereaza treptat, astfel incat suprafata sintetica sa fie alunecoasa tot timpul.

Calitatea patinoarelor cu gheata artificiala difera. Daca ai ghinionul sa nimeresti pe un astfel de patinoar cu gheata de calitate slaba, vei vedea, probabil, imbinarile placilor de gheata sintetica si vei observa ca nu aluneci asa cum te-ai astepta.

Pe de alta parte, indifferent de calitatea ghetii artificiale, cei care au incercat-o au spus ca este mult mai potrivita pentru incepatori, fiindca acestia invata mai usor sa franeze si nu se accidenteaza; ba chiar nu au nevoie de casca de protectie.

In Romania, patinoarele cu gheata artificiala sunt rare. Primul patinoar de acest fel a fost inaugurat in Botosani, in iarna anului 2014.