Daca vii la Cotroceni on Ice, esti familiarizat cu gheata…. Esti, cu adevarat? Uite 5 lucruri fascinante despre apa in forma ei solida, pe care, probabil, nu le stiai:
- Gheata are o densitate mai mica decat apa. Nu te asteptai, nu? Tinand cont ca gheata este mai dura decat apa, ai crede ca si densitatea ei ar trebui sa fie mai mare. In realitate, atunci cand are loc procesul de inghetare, este inmagazinat si mult aer –cam cu 9% mai mult decat retine apa in forma ei lighida. Apa ajunge la maximum de densitate la 4 grade.
- Stiinta recunoaste 16 tipuri diferite de gheata. Cu siguranta ai observat si tu o parte din aceste tipuri. Stiinta le-a clasificat in 16 categorii, in functie de proprietatile fizice si le-a dat niste nume tipic-stiintifice (aka plictisitoare), de la I la XV (plus “gheata amorfa”, care nu a primit propiul ei numar roman). Dintre acestea, V are cea mai complicata structura cristalina, XI este polarizata electric, iar III este unica gheata mai densa decat apa.
- Gheata amorfa are caracteristicile cele mai ciudate, conform cercetarilor stiintifice: nu are structura cristalina si este cel mai des gasita in spatiu. Motivul pentru care nu a primit un numar in clasificarea stiintifica mentionata mai sus este faptul ca oamenii de stiinta o considera, de fapt, un mineral.
- Gheata poate ascunde forme de viata extratereste. Departe de noi sa va sugeram ca, in timpul sesiunii de patinaj, sa va asezati in genunchi si sa cautati cu lupa, sau cu mijloace mai moderne, forme microscopice de viata extraterestra. Gheata de pe patinoarul Cotroceni on Ice nu ascunde asemenea fascinatii. Insa multi oamenii de stiinta sustin teoria conform careia apa ajunsa pe planeta noastra a venit din comete si asteroizi care s-au ciocnit cu planeta, iar acestea purtau forme de viata.