Da, anxietatea iti poate pune piedica in toate examenele pe care le treci pe parcursul vietii si cu atat mai mult in competitii cu public, unde stii ca, daca ratezi, va vedea atata lume! In psihologia patinajului, ca, de altfel, in psihologia sportiva in general, este adresata problema anxietatii si controlului acesteia astfel in cat rezultatele din competitii sa nu fie afectate.
Anxietatea cea de toate zilele
Sa presupunem ca esti un patinator uimitor, cu talent, imaginatie si pasiune pentru gheata. Dar sa presupunem si ca esti o fire nervoasa, tematoare, anxioasa. Anxietatea este una dintre cele mai intalnite stari emotionale. Ea este prezenta in viata de zi cu zi mai mult decat starea de depresie – traita prin dezamagiri, tristete – sau cea colerica – traita ca nervozitate, agresivitate, frustrare. Anxietatea apare ori de cate ori devenim ingrijorati (fie ca este vorba de lucruri care s-au intamplat sau lucruri care urmeaza sa se intample) sau speriati de lucruri care se intampla in prezent (spre exemplu, neinspirata gluma in care cineva sparge o punga cu aer chiar langa tine)
Ce inseamna un nivel normal de anxietate?
Daca vorbim despre anxietate in psihologia patinajului, ne referim in mod special la emotiile dinaintea unor competitii. Este normal ca un patinator sa aiba emotii cand acestea il mentin alert, concentrat pe ceea ce urmeaza sa se intample. Fara un usor grad de anxietate, orice sportiv ar fi distras de la numarul pe care trebuie sa il execute.
Cand stim ca un sportiv e prea anxios pentru binele lui?
Emotiile care nu mai sunt bine controlate de corp incep sa se manifeste:
- fizic – transpiratii, tremur, nod in gat, batai de inima prea puternice
- psihic – anticiparea unui dezastru, imposibilitatea concentrarii
Pentru prevenirea situatiei in care anxietatea iti poate pune piedica tocmai inaintea unei competitii importante, consulta un specialist pentru a-ti evalua starea emotionala si daca este cazul, invata de la acesta ce ai putea face pentru a diminua emotiile inainte de competitii.