Echipamentul de protectie pe gheata iti poate salva viata


Daca nu stapanesti patinele ca un profesionist al ghetii, iti recomandam sa folosesti mijloace de protectie impotriva accidentarilor. Uneori, o simpla casca, pe care o consideri un moft sau pur si simplu o “palarie urata”, iti poate salva viata. Acelasi lucru il poate face o pereche de protectii pentu incheieturile mainilor.

Niste monitorizari si investigatii facute de cercetatori britanici acum cativa ani au condus la o concluzie curioasa, dar de luat in seama. Ei au comparat numarul accidentelor care au loc atunci cand copiii patineaza cu numarul celor care se intampla atunci cand acestia se dau cu rolele. Ei bine, desi patinajul este o activitate mai nisata si mai putin abordata, totusi numarul accidentelor pe gheata este de cinci ori mai mare. Echipa de cercetatori face parte din personalul Centrului de Cercetare a Traumei din cadrul spitalului de copii Columbus.

Asadar, patinatorii se ranesc mai rau decat rollerii. De ce? “In timpul monitorizarilor video, am observat ca ambii incearca sa isi amortizeze cazaturile folosindu-se de brate sau de palme”, explica Christy Knox, unul dintre cercetatori. “Insa, spre deosebire de suprafata trotuatului, a cimentului, gheata este alunecoasa, asadar suprafata de frictiune este scazuta. Incercarile de  amortizare a caderii cu bratele nu functioneaza atat de bine pe gheata si uneori patinatorii isi lovesc capul. Leziunile pot varia, de la usoare zgarieturi, la trauma foarte grave.

Este aproape natural ca rollerii sa poarte echipamente de protectie – genunchiere, cotiere, casca – atunci cand sunt pe role, insa vedem putini patinatori care isi protejeaza incheieturile sau poarta casca de protectie. “O reactie imediata ar fi sa se impuna purtarea unui echipament similar si pe gheata. Ideale sunt castile de hochei, dar probabil copiii nu le-ar purta”. Insa ar purta o pereche de manusi anti-derapante, care sa le amortizeze mai bine caderea. “Manusi” este un termen impropriu, ele sunt, de fapt, niste protectii pentru incheieturi, care se infasoara in jurul palmei, al incheieturii mainii si lasa degetele libere. Previn fracturile si loviturile la cap si arata cool. Noi iti recomandam sa le porti!

Protejarea incheieturilor previne accidentarile grave.
Protejarea incheieturilor previne accidentarile grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *