Patinoar AFI – Cotroceni On Ice

Desi zapada este, de cele mai multe ori, un prilej de bucurie pentru copii si o inspiratie pentru sufletele poetice, iarna vine si cu altele: frig, polei si nopti lungi. Iarna aceasta nu ne-a speriat, pana acum, cu trotuare inghetate si polei pe strazi, ba chiar si noptile lenese sunt “vindecate” de un soare voios, care se face prezent zilnic, fara a alunga, insa, aerul rece de ianuarie.

Avem afara o vara polara. Sau o iarna insorita. Oricum am vrea sa vedem vremea, un lucru este cert: umblam infofoliti, incercand sa prevenim gripe, dureri in gat, nas infundat si altele.

O mana calduroasa de ajutor ar fi binevenita, asa-i? Ei bine, daca nu stiai inca, exista pe piata niste produse care iti tin de cald cat stai cu nasu-n vantul rece. Pernutele incalzitoare iti risipesc frigul din oase – cum se spune in popor – cat ai spune “Cotroceni on Ice”. Sunt, in general, de marimea palmei, fie dreptunghiulare, fie ovale. Incap cu usurinta in buzunar sau chiar in manusi.

Exista mai multe tipuri de permute incalzitoare, in functie de materialul din care sunt produse si de modul in care se incalzesc (cu aer, cu solutie cristalina, cu carburant, cu carbune, etc.) Cele mai intalnite sunt pernutele cu solutie cristalina.

Iata cum functioneaza:

  • La momentul zero – atunci cand le cumperi – pernutele, realizate din plastic, sunt pline cu lichid, prin care se plimba un banut de metal. Ele nu sunt calde.
  • Pentru a declansa procesul de incalzire, banutul trebuie presat, sau indoit.
  • In secundele urmatoare veti observa cu lichidul transparent incepe sa se cristalizeze, iar pernuta incepe sa se incalzeasca.

 

Solutia transparenta din pernuta incalzitoare s-a cristalizat
Solutia transparenta din pernuta incalzitoare s-a cristalizat.

 

In general, pernutele incalzitoare care se gasesc pe piata isi mentin caldura aproximativ 45 de minute.

De asemenea, ele sunt refolosibile. Pentru a le refolosi, trebuie sa readuci solutia cristalina din interior in stare lichida. Acest lucru se face prin fierbere. Pui apa la incalzit si introduci pernutele in apa. Le lasi sa fiarba pana cand observi ca lichidul din interior a devenit transparent complet, apoi le scoti si le lasi la uscat.

Majoritatea pernutelor incalzitoare se pot refolosi de 10 pana la 15 ori.