Patinoar AFI – Cotroceni On Ice

Este aspectul pe care un parinte care are un copil talentat si pasionat de patinaj inca de la primele sesiuni pe gheata il ia in considerare foarte devreme. Andreea Ionescu, antrenor in cadrul scolii de patinaj EDUSPORT,  aduce in prim plan, pe langa sustinerea financiara, atentia si sustinerea emotionala necesare. Un sportiv care face performanta isi incepe cariera cu aproape 15 sau chiar 20 de ani inaintea celorlalti tovarasi de generatie.

„In primul rand parintele sa nu uite sa fie parinte”, incepe Andreea, explicand apoi: „Copilul de asta are nevoie – de parinti care sa nu ii dojeneasca cand au dureri si nu ma refer neaparat la cele fizice, sa ii intareasca, sa ii incurajeze, sa ii sprijine, sa NU le dea exemple alti colegi sau competitori directi, sa fie mandri de tot ceea ce reusesc sa realizeze zilnic, sa le intretina dorinta intrinseca de a face sport, motivandu-i pana la urma sa-si continue visul.” (Aici, face o pauza…cred ca ne gandim la acelasi lucru) „…daca intr-adevar este  visul copilului de a face asta…. si sa nu transforme sportul de performanta in camp de lupta intre sportivi sau intre parinti!
Sprijinul financiar consta, in general in echipamente, ore de gheata, plata antrenorului, cantonamente,  competitii interne si internationale.

„Si timp!”adauga Andreea insistent. „Ah! Si multaaaaa rabdare si spirit de colegialitate tradus prin fair-play! Copilul, desi are si calitatea de sportiv, are nevoie ca parintele sa-i ramana parinte si sa nu intervina peste antrenor si peste rolul antrenorului.  Daca are antrenor pe gheata, coregraf, preparator fizic, psiholog… nu cred ca mai are nevoie de inca un antrenor acasa care sa-i faca instructie.  Acasa trebuie sa-si gaseasca linistea si stabilitatea emotionala atat de necesare!